Thursday, October 7, 2010

Asam kari


Bahan-bahan ( 4 - 5 orang )
• 500 g ikan pari (atau ikan merah)
• 10 batang bendi
• 3 biji tomato (dibelah dua)
• 2 kuntum bunga kantan (dibelah dua setiap kuntum)
• Segenggam daun kesum
• Sejemput asam jawa (dibancuh dengan 1/2 cawan air)
• 2 keping asam keping
• Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk rempah
• 6 biji bawang merah kecil*
• 3 ulas bawang putih*
• 1/2 cm halia*
• 1 inci kunyit hidup*
• 1 keping hirisan lengkuas*
• 1 cm belacan*(*ditumbuk lumat)
• 3 camca besar cili kisar
• 2 camca besar rempah kari ikan

Cara-cara penyediaan :
1. Ikan pari dipotong dan diperap dgn sedikit garam dan asam jawa. Biar selama 10 minit dan bilas. Toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk (lebih kurang 4 camca besar). Tumis bahan-bahan tumbuk. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Tumis hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan air (lebih kurang 500mL) dan asam keping. Biarkan mendidih. Masukkan ikan pari, daum kesum dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
4. Masukkan jus asam jawa dan bendi. Perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan biarkan mendidih sekejap.

No comments:

Post a Comment