Thursday, October 7, 2010

Ayam pongteh

 



Bahan-bahan :
800 g ayam (dipotong, dibasuh dan tos)
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih* (*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia (dititik)
3 - 4 biji kentang (dikupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air)

10 kuntum cendawan butang
3 biji cili merah (dibelah dan  direndam dalam air)
1/2 cawan taucho (dihancurkan)
1 pokok daun sup (dipotong kasar-kasar)
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan

Cara-cara penyediaan :
1.   Gaul ayam dengan 1/2 camca teh garam, serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam.
2.   Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia hingga harum. masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul.
3.   Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih selama 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.
4.   Masukkan sedikit gula dan belahan cili merah. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment