Thursday, October 7, 2010

Sambal Udang Nyonya

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 20 ekor udang sederhana besar
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan
  • Air asam jawa secukupnya
  • 5 sudu besar cili pes
  • 1/2 biji timun (dibelah dua, dibuang empulurnya dan dipotong kecil)
  • Gula, garam dan perasa

Cara-cara penyediaan :

  1. Bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk. Campurkan bersama cili pes.
  2. Tumis hingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan udang dan timun. Kacau sebentar, sambil itu sesuaikan rasa masin, manis.
  5. Angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment