Thursday, October 7, 2010

Acar nyonya




Bahan Sayur :
2 biji timun, kerat 4, buang empulur dan hiris
1 batang lobak merah, kerat 4, hiris macam batang mancis
2 bii bawang besar, belah 8 setiap biji
2 biji cili merah, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang
2 biji cili hijau, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang
100 g bunga kubis, cuci dan potong kecil

Bahan Perisa :

80 ml cuka makan
4 camca besar gula
2 camca teh garam

Bahan Kisar :

3 biji buah keras
2 batang serai, dihiris halus
20 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
4 biji cili merah
1/2 cm hirisan lengkuas
1 inci kunyit hidup

Bahan Lain :

60 g kacang tanah goreng, ditumbuk kasar
20 g bijan, sangai hingga kuning keemasan

Cara membuatnya :


1.   Satukan semua bahan sayur dalam satu bekas, gaul rata. Satukan bahan perisa. Kacau hingga larut. Kemudian tuang ke dalam bahan sayur, gaul rata dan biar 30 minit.
2.   Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar hingga garing, gunakan api sederhana. Angkat dan biarkan rempah betul2 sejuk.
3.    Toskan sayur2an tadi, kemudian gaul bersama rempah hingga rata. Masukkan juga kacang tanah dan bijan, gaul hingga semua mesra dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment