Bahan-bahan :
400g beras pulut
3 kulit kering buah asam(Gelugor asam)
1 sudu serbuk kunyit
1 / 2 garam
500 ml air kelapa
1 / 2 sudu lada putih
2 daun pandan
100 ml santan kental
Garam secukupnya
Cara-cara penyediaan :
1) Cuci beras dan rendam dalam air ( air itu hanya cukup untuk menutup beras )
2) Campurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Rendam selama empat hinggalima jam .
3) Kemudian rendam beras dalam air kelapa selama 1-2 jam. (Ini memberikan rasa beras lebih halus)
4) Rebus dengan lada dan daun pandan dan kukus selama 15 minit.
5) Tambah 1/3 daripada santan ke dalam beras.
6) Adun rata dan kukus selama 15 minit
7) Tambah lagi 1/3 santan pekat.Stim selama 15 minit.
8) Tambahkan lagi dengan 1/3 bahagian daripada santan.
9) Adun rata untuk campuran kemudian tambah ke dalam nasi.
10) Kukus selamalima minit kemudian biarkan sejuk sebelum dihidangkan bersama kari ayam .
2 daun pandan
100 ml santan kental
Garam secukupnya
Cara-cara penyediaan :
1) Cuci beras dan rendam dalam air ( air itu hanya cukup untuk menutup beras )
2) Campurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Rendam selama empat hingga
3) Kemudian rendam beras dalam air kelapa selama 1-2 jam. (Ini memberikan rasa beras lebih halus)
4) Rebus dengan lada dan daun pandan dan kukus selama 15 minit.
5) Tambah 1/3 daripada santan ke dalam beras.
6) Adun rata dan kukus selama 15 minit
7) Tambah lagi 1/3 santan pekat.Stim selama 15 minit.
8) Tambahkan lagi dengan 1/3 bahagian daripada santan.
9) Adun rata untuk campuran kemudian tambah ke dalam nasi.
10) Kukus selama
No comments:
Post a Comment