Thursday, October 7, 2010

Kari Ayam Nyonya




Bahan-bahan :
1 seekor ayam (dipotong)
200g kentang ( dikupas dan dipotong)
200ml santan pekat (ikut selera)
1 tangkai daun kari (daun sahaja )
1 Bintang timbul
1 siung
1 batang kayu manis
5 sudu Minyak
1 ½ cawan air
3 bawang putih
18 bawang merah
12 cili kering (direndam dan buang bijinya )
15 g kunyit
15 g biji Ketumbar
1tsp Adas
1tsp Cumin
20g pastaudang
1 serai ( bahagian putihnya sahaja)
1 sudu besar Garam
1 sudu Gula

Cara penyediaan :
1) Panaskan kuali, kemudian tuangkan dalam 5sudu minyak. Tumiskan kayu manis , bunga lawang dan cengkih  dengan api kecil.
2) Tambah pasta rempah dan tumis sampai wangi .
3) Masukkan ayam , kentang , daun kari dan goreng.
4) Tambahkan air dan tutup periuk , rebus dengan api kecil hingga ayam dan kentang masak.
5) Tambahkan santan , garam dan gula .
6) Didihkan dalam api kecil selama 20-30 minit atau hingga ayam menjadi empuk. Angkat dan sajikan dengan nasi putih atau nasi kunyit.

No comments:

Post a Comment