Bahan-bahan :
500 g laksa [direbus atau celur hingga lembut]
800 g ikan parang atau kembung
1500 mL air
1/2 cawan asam jawa *
600 ml air *
sedikit gula
garam secukup rasa
MSG jika suka
1 kuntum bunga kantan
* ambil air asam jawa dgn mencampurkan asam jawa dgn air
Bahan kisar:
1 btg serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
8 tangkai cili kering
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
1 inci belacan
Ulaman atau hiasan:
1/4 biji nenas (dipotong kecil)
1/2 btg timun (dipotong halus)
4 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dimayang)
beberapa tangkai daun pudina
petis udang jika suka
Cara membuat:
1) Masukkan air & ikan ke dlm periuk.
Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit.
2)Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
3)Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan isi ikan tersebut
(tak perlu blend cukup sekadar hancurkan kasar2 dgn garfu/tangan)
4)Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan, bahan kisar, air asam jawa,
bunga kantan dan garam secukup rasa.
Biarkan sehingga mendidih.
5)Masukkan isi ikan dan renehkan selama 5-10 minit.
Utk dihidang, letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman
dan tuangkan kuah diatasnya.
No comments:
Post a Comment