Friday, August 13, 2010

Kuih Pai Tee


 


Bahan-bahan:

Untuk inti :
  2 sudu minyak masak
2 ulas bawang putih (cincang halus)
 ½ biji sengkuang
 1 batang lobak merah
 1 keping tauhu goreng (potong dadu kecil)
  100 gram isi ayam/ udang. (cincang halus)
  1 biji telur (goreng dadar dan cincang halus)
  ½ sudu teh garam


Untuk kulit:
  100 gram tepung ubi
100 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
 1 biji telur
air secukupnya
  ½ sudu teh garam
  minyak masak yang banyak (untuk goreng)
Cara penyediaan:

Untuk inti :
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. 
Masukkan isi ayam/udang. Kacau sebentar.
2) Masukkan semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu/masak.
3) Masukkan telur yg dicincang dan gaul rata.
4) Angkat dan ketepikan.


Untuk kulit:

1) Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air. 
 Tambah air sedikit demi sedikit dan gaulkan sebati. 

 Pastikan adunan tidak terlalu cair.
2) Panaskan acuan pai tee dalam minyak panas.
3) Celup acuan ke dalam bancuhan tepung.
4) Celupkan semula ke dalam minyak panas.
5) Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.
6) Goreng sehingga kekuningan.
7) Angkat dan toskan.
8) Masukkan inti kedalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos serta taburan kacang goreng.

Sedia untuk dihidangkan.
Potong halus..

 Selamat mencuba..
^_^

No comments:

Post a Comment